En Kostas Kharitos, el comissari literari creat per Petros Màrkaris, aprofita qualsevol ocasió per menjar-se un suvlaki, la versió grega del kebab. La seva dona, l’Adrianí, s’enfurisma cada vegada que l’enxampa amb aquest combinat d’amanida i pollastre o porc embolicat amb pa de pita. Diu que és un menjar de pobres.

El suvlaki és econòmic, saborós, pensat per menjar pel carrer, tot i que, a nosaltres, ens l’han servit ben entaulats amb plats i coberts. I acompanyat d’un tzatziki deliciós. El cambrer ens l’acaba de dur quan sento la dona de la taula del costat que diu: “Grècia està buida de grecs. Deuen ser tots de vacances. Només hi ha turistes i pobres”.

Miro el meu suvlaki desconcertada pel comentari. La gana pot més que la indignació i hi faig una queixalada. Boníssim, aquest menjar de pobres i, ara, també, de turistes.